
Wanneer je een mooie reep pure chocola uit de wikkel haalt, denk je niet direct aan vergiftiging door zware metalen. Helaas moeten we je uit de droom helpen: een recent Amerikaans onderzoek toont aan dat pure chocolade en vergelijkbare cacaoproducten aanzienlijke hoeveelheden lood en cadmium bevatten. Zó veel, dat het gevaarlijk kan zijn voor zwangere vrouwen, kinderen en kwetsbare mensen.
Lood en cadmium zijn giftige metalen die gelinkt zijn aan ernstige ziekten, zoals kanker en chronische aandoeningen. Ook kunnen ze schadelijk zijn voor de voortplanting en ontwikkeling, vooral bij kinderen. De resultaten zijn gepubliceerd in vakblad Frontiers in Nutrition.
Schadelijke metalen
De neurotoxische metalen zitten van nature in de bodem, waardoor ze lastig te vermijden zijn in landbouwproducten. De hoeveelheid in gewassen hangt af van de samenstelling van de grond. Daarnaast kan de concentratie stijgen door vervuiling en het gebruik van bepaalde meststoffen. Wat opvallend is: biologische pure chocolade bevat soms zelfs meer van deze metalen dan gewone chocolade, ondanks dat het wordt geteeld in schonere omstandigheden.
De onderzoekers richtten zich op pure chocolade omdat dit product veel cacao bevat, het onbewerkte deel van de cacaoboon. Ze onderzochten 72 soorten cacaoproducten en controleerden op lood, cadmium en arseen over een periode van acht jaar (2014, 2016, 2018 en 2020). Dit werd uitgevoerd door Consumer Labs, een onafhankelijke organisatie die voedingsmiddelen test.
Bittere nasmaak
Uit de resultaten blijkt dat bij 43% van de chocoladeproducten de hoeveelheid lood boven de toegestane limiet ligt volgens de Californische wetgeving (Proposition 65). Voor cadmium geldt dit voor 35% van de producten. Gelukkig werd er geen arseen aangetroffen in schadelijke hoeveelheden.
Volgens Tewodros Godebo, assistent-professor milieugeochemie aan Tulane University, is er voor gezonde volwassenen weinig gevaar als ze af en toe een stukje pure chocolade eten. Hij vertelde aan CNN: “Natuurlijk willen we een blootstelling van bijna nul, maar dat is onmogelijk. Alles wat we eten bevat waarschijnlijk een bepaald niveau van deze verontreinigingen. Maar het is een relatief risico.”
Wie loopt het meeste risico?
Voor mensen met gezondheidsproblemen, zwangere vrouwen en kinderen ligt dat anders. Kinderen nemen bijvoorbeeld veel meer lood op als ze een lege maag hebben, wat ernstige gevolgen kan hebben voor hun ontwikkeling. Ook kan een lange periode van kleine hoeveelheden cadmium al schadelijk zijn voor de nieren. Volgens het Environmental Protection Agency is cadmium mogelijk kankerverwekkend.
Bron: CNN