Dat gezond leven belangrijk is, weten we allemaal wel: genoeg groente en fruit eten, volkoren producten, niet te veel vlees, maar zelden is zo uitgebreid aangetoond hoeveel dat bijdraagt aan een gezonde oude dag als in een nieuwe studie van Harvard.
Al dertig jaar doen de wetenschappers onderzoek naar welke voedingsmiddelen bijdragen aan gezond ouder worden. Gezond oud worden werd daarbij gedefinieerd als het bereiken van de leeftijd van 70 jaar zonder chronische ziekten, waarbij zowel de mentale als fysieke conditie goed blijven.
Het beste dieet voor een gezonde oude dag
Uit de analyse kwam naar voren dat de Alternative Healthy Eating Index (AHEI), ontwikkeld door Harvard, de beste resultaten opleverde van acht onderzochte gezonde voedingspatronen. Dit dieet legt de nadruk op fruit, groenten, volle granen, noten, peulvruchten en gezonde vetten. Bovendien worden rood en bewerkt vlees, suikerhoudende dranken en zout tot een minimum beperkt. “Onze bevindingen tonen ook aan dat er niet één ideaal dieet is voor iedereen,” zegt voedingsprofessor Anne-Julie Tessier van de Universiteit van Montreal. “Gezonde diëten kunnen worden aangepast aan individuele behoeften en voorkeuren.”
Dertig jaar onderzoek naar voeding en gezondheid
Voor de studie werden de eetgewoonten van 105.015 mensen gedurende dertig jaar gevolgd. Onderzoekers vergeleken hoe goed hun voedingspatroon overeenkwam met acht verschillende gezonde diëten en controleerden vervolgens hun gezondheid op 70-jarige leeftijd.
Over het algemeen bleek dat een gezond voedingspatroon de kans op gezond ouder worden vergrootte. Er was veel overlap tussen de verschillende voedingsrichtlijnen: fruit, groenten, volle granen en onverzadigde vetten werden telkens als essentieel genoemd.
Van alle deelnemers voldeden 9.771 mensen op 70-jarige leeftijd aan de criteria voor gezond ouder worden. De AHEI leverde de meeste voordelen op: deelnemers die zich het nauwkeurigst aan dit dieet hielden, hadden 86 procent meer kans om gezond 70 te worden dan degenen die zich het minst aan deze richtlijnen hielden. Het veelgeprezen mediterrane dieet krijgt hiermee een stevige concurrent.
Voeding als sleutel tot een lang en vitaal leven
“Eerdere studies onderzochten diëten in relatie tot specifieke ziektes of levensduur,” zegt Frank Hu, professor voeding en epidemiologie aan Harvard. “Wij namen een bredere kijk: hoe beïnvloedt voeding het vermogen van mensen om zelfstandig te blijven en te genieten van een goede levenskwaliteit op latere leeftijd?”
Het verband tussen gezonde voeding en een goede gezondheid is al in talloze studies aangetoond. Of je nu langer wilt leven of je brein scherp wilt houden, gezond eten speelt een cruciale rol. Hoewel dit onderzoek geen direct oorzakelijk verband aantoont, is de link sterk genoeg om het belang van gezonde voeding nogmaals te onderstrepen.
“Omdat actief en onafhankelijk blijven een prioriteit is voor zowel individuen als de volksgezondheid, is onderzoek naar gezond ouder worden essentieel,” zegt Marta Guasch-Ferré, professor epidemiologie aan de Universiteit van Kopenhagen. “Onze bevindingen wijzen uit dat voedingspatronen rijk aan plantaardige voedingsmiddelen, gecombineerd met een matige inname van gezonde dierlijke producten, een sleutelrol kunnen spelen in gezond ouder worden en toekomstige voedingsrichtlijnen kunnen vormgeven.”
Kortom: een paar simpele aanpassingen aan je eetpatroon kunnen een groot effect hebben op je toekomst. Meer groenten, peulvruchten en volle granen op je bord? Dat lijkt een kleine prijs voor een vitale oude dag.
Bron: Science Alert