Slecht nieuws voor wie van een lekker suikerrijk drankje houdt: het is niet alleen slecht voor je tanden, maar vergroot mogelijk ook het risico op mondkanker. Wetenschappers van de Universiteit van Washington ontdekten een opmerkelijk verband tussen de consumptie van gezoete dranken en de kans op mondkanker bij vrouwen.
De onderzoekers onderzochten de voedingsgewoonten van ruim 160.000 vrouwen over een periode van 30 jaar. Van deze groep ontwikkelden 124 vrouwen mondkanker. De resultaten waren opvallend: vrouwen die dagelijks minstens één suikerrijke drank dronken, hadden een bijna vijf keer hogere kans op mondkanker dan vrouwen die minder dan één zoete drank per maand dronken. Bij vrouwen die niet rookten of weinig tot geen alcohol dronken, maar wél dagelijks suikerrijke dranken consumeerden, was het risico zelfs bijna 5,5 keer hoger dan bij vrouwen die nauwelijks zoete dranken dronken.
“Het aantal gevallen van mondholtekanker neemt wereldwijd toe bij niet-rokers en jonge mensen zonder de bekende risicofactoren”, schrijven de onderzoekers in hun gepubliceerde paper. “In deze studie konden we een hoge inname van suikerrijke dranken linken aan een verhoogd risico op mondkanker bij vrouwen, ongeacht rook- of drinkgewoonten.”
Verandering in voedingspatroon als mogelijke boosdoener
Traditioneel wordt mondkanker in verband gebracht met onder meer roken, overmatig alcoholgebruik en een HPV-besmetting. Het is zorgwekkend dat het aantal gevallen van mondkanker stijgt bij mensen zonder deze risicofactoren. Een mogelijke verklaring hiervoor is de verandering van ons voedingspatroon.
“Een westers dieet wordt steeds vaker gezien als een risicofactor voor kanker in het spijsverteringskanaal en wordt gekenmerkt door een hoge consumptie van verzadigde vetten, bewerkte voedingsmiddelen en toegevoegde suikers”, schrijven de onderzoekers.
Ze vermoeden dat een dieet met veel toegevoegde suikers chronische ontstekingsreacties in het lichaam kan veroorzaken, wat op de lange termijn het risico op mondkanker verhoogt.
Behoefte aan verder onderzoek
De studie is gebaseerd op observationele gegevens en bewijst daarom nog geen direct oorzakelijk verband. Bovendien richtte het onderzoek zich uitsluitend op vrouwen en waren er relatief weinig gevallen van mondkanker in de dataset. De onderzoekers pleiten dan ook voor aanvullend onderzoek om deze mogelijke link verder te bestuderen.
Toch is deze studie een extra reden om bewust om te gaan met de consumptie van suikerrijke dranken. De gezondheidsrisico’s van deze drankjes zijn al langer bekend, maar het wordt steeds duidelijker hoe schadelijk ze kunnen zijn.
“De methodologie en kwaliteit van het onderzoek zijn uitstekend en de data zijn tot in detail geanalyseerd”, reageert epidemioloog Raúl Zamora Ros van het Catalaans Instituut voor Oncologie in Spanje, die niet betrokken was bij de studie. “Meer onderzoek is nodig om deze verbanden te bevestigen en ook om te bepalen of frisdranken met kunstmatige zoetstoffen net zo schadelijk zijn, aangezien veel mensen overstappen op deze alternatieven.”
Met de nieuwe inzichten groeit het bewustzijn over de impact van ons voedingspatroon op onze gezondheid. Eén boodschap lijkt alvast duidelijk: het kan geen kwaad om beter na te denken over wat we drinken. En misschien kun je dan beter toch maar een kopje thee zetten in plaats van nog een colaatje te nemen.
Bron: Science Alert