
Een inductieplaat schoonmaken? Kinderlijk eenvoudig, zeggen ze. Tot je ineens oog in oog staat met een doffe, ingebrande vlek die er maar niet af wil. Maar geen paniek: met deze tips krijg je je plaat weer glanzend schoon én voorkom je dat je deze schoonmaaksessie ooit nog hoeft te herhalen.
Hoe ontstaan ingebrande vlekken?
Doffe en ingebrande vlekken op je inductieplaat lijken uit het niets op te duiken, maar meestal zit er een logische oorzaak achter. Zo kunnen nieuwe pannen bij het eerste gebruik strepen of vlekken veroorzaken als ze worden verhit. Ook kan een vochtige bodem van een pan ervoor zorgen dat er kalkresten op je kookplaat achterblijven. En dan hebben we het nog niet eens over pannen die overkoken gehad, en de bruisende troep die zij achterlaten. Gelukkig zijn deze vlekken vaak een stuk minder permanent dan ze lijken.
Vlekken verwijderen: twee simpele methodes
Methode 1: gebruik hitte
Als je kookplaatreiniger of afwasmiddel geen indruk maakt op de vlekken, is het tijd voor een stevigere aanpak. Verhit de plek door een pan op de kookzone te zetten en het fornuis op een lage stand (bijvoorbeeld 1 of 2) aan te zetten. Haal de pan er daarna voorzichtig af – de zone kan nog heet zijn – en pak een microvezeldoekje en een beetje afwasmiddel. Met een beetje geduld poets je de vlek er dan probleemloos af.
Methode 2: de wonderspons
Heb je al eens kennisgemaakt met de melaminespons? Deze kleine schoonmaakwondertjes staan ook wel bekend als ‘wondersponsen’, en met reden. Maak de spons een beetje vochtig, zodat de microscrubbers hun magische werk kunnen doen. Met een paar bewegingen verdwijnen de vlekken als sneeuw voor de zon. Belangrijk detail: géén extra schoonmaakmiddelen gebruiken, want die maken de spons minder effectief.
Voorkomen is beter dan poetsen
Voorkomen dat je kookplaat verandert in een slagveld van ingebrande vlekken is makkelijker dan je denkt:
- Droge pannen, droge plaat: zorg dat zowel de bodem van de pa, als de kookplaat kurkdroog zijn voordat je begint te koken.
- Pas op voor overkoken: vul je pan niet tot de rand en zet de temperatuur niet meteen op standje vulkaanuitbarsting. Kookt je pan toch over? Maak de kookplaat dan direct schoon. Handige tip: leg een houten pollepel overdwars op je pan om overkoken te voorkomen.
- Langzaam opwarmen: draai de temperatuur rustig omhoog – dit is niet alleen beter voor je kookplaat, maar ook voor je pannen.
- Routine en consistentie: maak je inductieplaat na elk gebruik meteen schoon met een zachte, vochtige microvezeldoek. Voor hardnekkige vlekken is een wonderspons een veilige keuze. Blijf weg van agressieve schuurmiddelen, staalwol, citroen of soda, want die veroorzaken juist krassen en verkleuringen.
Met deze tips blijft je inductieplaat niet alleen brandschoon, maar ook in topconditie. En dat scheelt weer een hoop poetswerk in de toekomst!
Bron: RTL