
Zit je de hele dag binnen te balen van het sombere weer? Of heb je het gevoel dat je zelfs richting een depressie afglijdt? Dan loont het de moeite om je groente- en fruitconsumptie op te schroeven. Volgens nieuw onderzoek verkleint het de kans op een depressie.
De onderzoekers vergeleken tweelingen uit de VS, Australië, Denemarken en Zweden. Tweelingstudies zijn bijzonder nuttig voor wetenschappers omdat ze genetisch zo veel op elkaar lijken. Eventuele verschillen in gezondheid – zoals symptomen van depressie in dit geval – zijn daarom waarschijnlijk toe te schrijven aan variabelen zoals voeding, lichaamsbeweging en leefomstandigheden.
Onder leiding van onderzoekers van de Universiteit van New South Wales (UNSW) in Australië zijn enquêtegegevens geanalyseerd over voeding en stemming van 3.483 personen. Alle deelnemers waren 45 jaar en ouder, met een follow-upperiode van maximaal 11 jaar. “Tweelingparen delen 50 tot 100 procent van hun genetische achtergrond en wanneer ze samen opgroeien delen ze dezelfde omgeving,” zegt geneticus Karen Mather van de UNSW.
Bescheiden verschil
Het team vond een “bescheiden” verschil in depressieve symptomen tussen degenen met een hoge groente- en fruitinname (gemiddeld respectievelijk 2,1 en 2,0 porties per dag) en degenen met een lage groente- en fruitinname (respectievelijk 0,3 en 0,5 porties per dag). Wanneer matige groente- en fruitinnames werden vergeleken met lage innames, was het verschil in depressie minder uitgesproken bij groenteconsumptie en niet bestaand bij fruitinname.
Maar de meeste deelnemers aan het onderzoek zaten nog steeds onder de dagelijks aanbevolen hoeveelheid van ten minste vijf porties in totaal per dag. “We ontdekten dat de groente- en fruitconsumptie in de twee grote Scandinavische onderzoeken bijzonder laag was, met een gemiddelde voor beide dat minder was dan de helft van de door de Wereldgezondheidsorganisatie aanbevolen inname van ten minste vijf porties per dag,” zegt hoofdauteur van het onderzoek, voedingswetenschapper Annabel Matison van de UNSW. “Het is ons niet duidelijk wat de vermindering in depressiescores zou zijn als de inname zou worden verhoogd tot het aanbevolen niveau.”
Hoewel de gegevens niet gedetailleerd genoeg zijn om oorzaak en gevolg aan te tonen – lichamelijke activiteit werd bijvoorbeeld niet meegenomen in de analyse – is de relatief grote steekproefomvang en het gebruik van tweelingen in het voordeel van de studie, wat suggereert dat er een verband is. “De bevinding van deze studie dat er een beschermende associatie bestaat tussen een hogere groente- en fruitinname en depressieve symptomen is consistent met het meeste eerdere bewijs”, schrijft het team.
Meer groente en fruit eten
We weten dat fruit en groenten goed zijn voor veel verschillende aspecten van onze gezondheid. Eerdere studies hebben al verbanden aangetoond tussen voeding en depressie en tussen depressie en de gezondheid van de darmen.
De leeftijd van de deelnemers aan het onderzoek is ook belangrijk: depressieve stoornissen hebben de neiging hun piek te bereiken bij volwassenen tussen de 55 en 75 jaar, en dit onderzoek suggereert dat het eten van meer groenten en fruit mogelijk een eenvoudige manier is om dat aan te pakken. “De bevindingen geven nog een argument voor het verhogen van de groente- en fruitinname bij volwassenen ouder dan 45 jaar,” zegt Matison.
Bron: Science Alert